Anketa TOP ženy Česka zná vítězky

Economia a Hospodářské noviny, pořadatelé ankety TOP ženy Česka, vyhlásily v pondělí 18. 1. 2016
50 nejúspěšnějších žen českého byznysu a veřejné sféry. Slavnostní vyhlášení 11. ročníku ankety proběhlo ve Foru Karlín.

Vítězky v kategorii TOP ženy veřejné sféry jsou:

1. místo Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně
2. místo Eva Syková, místopředsedkyně Rady pro výzkum, vývoj a inovace, senátorka
3. místo Božena Jirků, výkonná ředitelka Nadace Charty 77, ředitelka Konta Bariéry

Vítězky v kategorii TOP ženy byznysové sféry jsou:

1. místo Petra Procházková, finanční ředitelka, AGROFERT HOLDING, a.s.
2. místo Kateřina Jirásková, finanční ředitelka, PPF a.s.
3. místo Monika Horníková, generální ředitelka, GlaxoSmithKline s.r.o., ČR

V letošním ročníku bylo nominováno téměř 300 žen. Nominovat mohla jak veřejnost, tak i jednotlivé společnosti, ale také porotci. Hlavní změnou 11. ročníku ankety je, že poprvé bylo vyhlášeno 50 nejvýznamnějších žen Česka. V minulosti byl kladen důraz na TOP 25 žen českého byznysu. Pro letošní ročník však byla stejná váha věnována i TOP 25 ženám veřejné sféry.

Podle stanovených kritérií byl pak v obou kategoriích vytvořen seznam 60 dam, z nichž každý z porotců sestavil finálovou pětadvacítku. Součtem bodů z žebříčku od jednotlivých porotců bylo poté sestaveno finální pořadí v jednotlivých kategoriích. Hlavními kritérii při hodnocení dam v obou kategoriích byl jejich vliv v dané společnosti či instituci, výkon, výsledky a společenský přínos. V tomto ohledu fungovaly podle stejných pravidel dvě samostatné odborné poroty, z nichž jedna vybírala TOP ženy byznysu a druhá TOP ženy veřejné sféry.

„Jsem rád, že anketa TOP ženy Česka pomáhá zviditelňovat nejúspěšnější ženy v Česku a inspirovat tak celou společnost,“ říká Roman Latuske, generální ředitel mediálního domu Economia.

TOP ženy Česka představí také speciální magazín Hospodářských novin, jehož součástí jsou rozhovory a články téměř
o stovce inspirativních žen z Česka i ze světa. Na 124 stranách najdete například rozhovor s technologickou ředitelkou společnosti Xerox Sophií Vandebroek, eurokomisařkou Věrou Jourovou nebo českou sportovní hvězdou Martinou Sáblíkovou. O své zkušenosti se podělila historicky první vítězka ankety TOP ženy Česka, bývalá ředitelka společnosti Oskar a spoluzakladatelka a ředitelka společnosti Tokii Karla Tolstoy. Odpovědi na otázky ohledně postavení žen hledaly také dokumentaristka Olga Sommerová nebo ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová. Magazín představí současné nadějné vědkyně a mapuje problematiku kvót na zastoupení žen ve vedení firem a jejich postavení
na českých univerzitách.