Economia získala tři novinářské ceny

Economia v letošním ročníku Novinářské ceny uspěla ve třech z pěti kategorií psané žurnalistiky. V kategorii Nejlepší reportáž zvítězila redaktorka Respektu Silvie Lauder s neznámými příběhy romského holocaustu, cenu za nejlepší analyticko-investigativní příspěvek převzal její kolega Petr Třešňák za článek o zapomenutých zločinech třetího oddělení věznice ve Valdicích a cenu v kategorii Nejlepší komentář získal redaktor Hospodářských novin Petr Honzejk se sérií příspěvků o prezidentu Zemanovi.

Odborné poroty Novinářské ceny, kterou pořádá Nadace Open Society Fund Praha ve spolupráci s českým Googlem a společností NEWTON Media, vybíraly ze 400 příspěvků.

Hodnocení odborných porot:

Kategorie psané žurnalistiky „Nejlepší reportáž“

Silvie Lauder: Čeští Romové pod hákovým křížem (Respekt)
Reportáž s výrazným společenským přesahem rozšiřuje optikou historie pohled na aktuální události. Popisuje potlačované téma romského holocaustu, které v sobě nese odkaz nejen pro současnou, ale i pro další generace. Reportáž akcentuje osobní statečnost a společenskou sounáležitost, která je velmi inspirativní i dnes, a právě v tom vidí porota zásadní poselství tohoto příspěvku.

Kategorie psané žurnalistiky „Nejlepší komentář“

Petr Honzejk: Série komentářů Prezident Zeman (Hospodářské noviny)
Texty autora se týkají naléhavých témat, která hýbala českou společností. Mají přesah i hloubku a vyznívají apelativně i s odstupem času. Upozorňují na rizika názorů jednoho z vrcholných českých politiků, které mohou mít negativní dopad a zhoubný vliv na mentalitu společnosti. Autor se nerozpakuje hájit žurnalistickou profesi před nepřiměřenými podpásovými útoky a vyjadřuje se působivým jazykem, který je hutný, výstižný i metaforický.

Kategorie psané žurnalistiky „Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek“

Petr Třešňák: Tajemné zločiny ve Valdicích (Respekt)
Literárně výjimečně zpracovaný článek otevírá zásadní téma z minulosti, které připomíná, že historie není uzavřená a nelze za ní udělat tlustou čáru. Přestože popisuje emocionálně silné příběhy, autor nesklouzává do patosu a zanechá ve čtenáři hlubokou stopu. Porota oceňuje kombinaci zdrojů a poctivý přístup při hledání respondentů.