Prestižní ceny Magnesia Litera získali Erik Tabery a Marek Švehla z týdeníku Respekt

Ve středu večer byly vyhlášeny prestižní ceny Magnesia Litera. Porotci vybírali z rekordních 382 přihlášených knih a po třech letech, kdy hlavní cena patřila próze, se knihou roku stal publicistický počin šéfredaktora týdeníku Respekt Opuštěná společnost. Objevem roku se stala kniha Magor a jeho doba dalšího člena redakce Respektu Marka Švehly.

V hlavní kategorii Kniha roku uspěl po čtyřech letech nebeletristický titul, knižní esej Opuštěná společnost. Šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery v ní zasazuje současnou politiku do historických souvislostí. Jako opuštěnou společnost Tabery označuje právě tu českou, která podle něj postrádá cíl a jasnou vizi jako za prezidenta Masaryka či Havla, neshodne se na hodnotách a v krizích typu té uprchlické neví, co chce.

Taberyho redakční kolega Marek Švehla v další oceněné knize – životopisu Magor a jeho doba – popisuje odpor, který normalizační společnosti kladl básník a disident Ivan Jirous. Na pěti stech stranách autor předkládá portréty normalizačního režimu i muže, jenž žil tak svobodně, jako by režim neexistoval, které sestavil z rešerší a rozhovorů s osmi desítkami lidí.

„Ocenění našich kolegů je obrovským úspěchem. Je znát, že témata, která pro své knihy vybrali, i jejich zpracování, rezonují nejen mezi čtenáři, ale ocenili je i odborníci,“ uvedl ředitel redakcí vydavatelství Economia Vladimír Piskáček.

Obě knihy je možné zakoupit v Respekt Store.

Mediální dům Economia, a.s., je důležitým hráčem na poli on-line médií a digitalizace mediálního obsahu a významným vydavatelem ekonomického a odborného tisku. Economia provozuje úspěšné zpravodajské servery IHNED.cz a Aktuálně.cz, řadu tematických internetových titulů a služeb včetně freemailových portálů. Economia vydává deník Hospodářské noviny, týdeníky Ekonom a Respekt a několik odborných titulů.